Jesteś tutaj

Niepokojący stan zdrowia społeczeństwa

  • Niepokojący stan zdrowia społeczeństwa
    Fot. Sławomir Giżycki

Podstawowe założenia programu zdrowego żywienia realizowanego przez Stowarzyszenie „Równi wobec Zdrowia i Prawa” wraz z Fundacją Inicjatyw Społecznych "Dla Przyszłości".

Stan zdrowia społeczeństw budzi powszechne obawy i pytania, jakie skutki aktualnej sytuacji czekają społeczeństwo w najbliższych latach. Jesteśmy świadkami realizacji szeregu projektów medycznych, których celem jest zaradzenie pogarszającej się sytuacji zdrowotnej społeczeństwa.

Prowadzone są obszerne inicjatywy badawcze i informacyjne o zasięgu międzynarodowym. Rok 2016 został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) rokiem walki z cukrzycą.

Najnowsze stanowisko WHO zaleca daleko posunięte ograniczenia spożycia węglowodanów do 10% ogólnego spożycia dziennego. Nadmiar spożywanych węglowodanów jest głównym wynikiem nasilania się stanów chorobowych cukrzycy.

Cukrzyca jest zasadniczo główną przyczyną pandemii chorób cywilizacyjnych – zmniejszenie spożycia węglowodanów do 10% ogólnego spożycia dziennego, które zaleca WHO (tj. dorośli g., dzieci g. dziennie) jest podstawą do opracowania koniecznej, zdrowej diety żywienia społeczeństw. W tym zakresie pomocne są wyniki prac i badań m.in. czołowego noblisty z 1932r. prof. O. Warburg. Nadto osiągnięcia współczesnych wybitnych specjalistów – m.in. propagujących opracowane medycznie zasoby żywienia dr. Jana Kwaśniewskiego „Żywienie Optymalne”, dr. Barbary Mikołajczak "Rakotwórcza woda".

Wyniki ich badań powinny być podstawą szerokich działań zapobiegawczo – leczniczych w sposób zasadniczy ograniczających i niwelujących występowanie chorób cywilizacyjnych. Koniecznym jest objęcia szczególną opieką dzieci, które dotknięte cukrzycą w młodym wieku są narażone na bolesne dolegliwości w następnych etapach życia.

Tekst: Sławomir Giżycki, Franciszek Iwko